Zo reizen we in 2023

Goboony trendrapport 2023

Wát een jaar is 2022 geweest. Bij Goboony keken ze hun ogen uit, want na een periode vol onvoorziene situaties was de kans reëel dat mensen volop naar de andere kant van de wereld zouden reizen. Maar niets was minder waar. Mensen bleven lokaal reizen, en gingen zelfs 37%* meer op binnenlandse reizen i.v.m. het pre-corona gemiddelde. En dat zijn lang niet de enige trends die ze opmerken. Op basis van een survey onder Goboony-reizigers (n= 971), het boekingsgedrag op het platform (de boekingsaanvragen 2022-2023) en de expertise van hun medewerkers stelde Goboony dit trendrapport klaar. Er wachten ons nog veel avonturen het komende jaar. Ontdek hier met wie, hoe en waar we die avonturen zullen beleven!

*resultaten van www.statbel.fgov.be


Goboony's voorspellingen voor 2023

  • Exclusieve (ecologische) campings zullen nog populairder worden - ‘Into The Wild’, maar wel ​ luxueus én milieuvriendelijk. Glamping dus, maar met wat meer vrijheid zoals camping Buitenland
  • Kamperen op festivals leeft weer helemaal op. Nu we het eerste festivalseizoen na covid achter de rug hebben, merken we een stijgende vraag naar campers wanneer grote festivals als Rock Werchter en Sziget hun ticketverkoop lanceerden.
  • Op één plek vertoeven om te ontspannen, lijkt definitief verleden tijd. Dat blijkt uit onze recente survey. Er is een duidelijke trend: reizigers verkiezen om naar verschillende plekken te reizen om daar actief te zijn. The journey IS the destination.

Wíe gaat er op pad in 2023?

Goede voornemens voor families: check!

Covid19 deed veel gezinnen nadenken over wat nu écht belangrijk is. Quality time doorbrengen met elkaar stak er met kop en schouders bovenuit. Een voornemen waar mensen zich aan houden, want de gemiddelde boekingsduur ging van 7,7 dagen naar 8,9 dagen i.v.m pre-corona cijfers. Bovendien zijn de vroegboekingen voor families terug op pre-corona niveau. Early birds are really catching the campervan-worms

Het ANWB-koppel is terug én hoe

Het ANWB-koppel is herrezen uit het as, in de meest charmante versie tot nu toe. Na de verheerlijking van het dagdagelijkse en de opkomst van normcore, is de verrijzenis van het outdoor koppel met bijpassende jasjes ook bij campervakanties op te merken. We zien een 10% stijging bij boekingen in het segment 24-35 die als koppel op pad vertrekken, en uit cohort analyses van de boekingsaanvragen gaan ze vaak samen fietsen of hiken. Overal je eigen lunch meenemen? Zo ecologisch. Fietsen met elks set Ortlieb-fietstassen in dezelfde kleur? Absoluut! Als zelfs Zeeman een lijn uitbrengt voor koppels, weet je het zeker. Het ANWB-koppel is terug, en ze hebben het goed voor elkaar. Exit stoffige imago, hallo wereldburger.

Buitensport is een lifestyle

Van life en buitensport zijn als peper en zout, ​ Nicole en Hugo, GenZ en havermelkcappuccino's,… kortom het perfecte paar. Het wordt bovendien meer en meer een levensstijl, dat zien we in de vans die verhuurd worden. Een yoga-dek op het dak, vans omgebouwd om enduro-motoren mee te nemen … de weekend warrior switcht stilaan naar een parttime avonturier en bedruipt die buitensport door hun vans succesvol te verhuren aan andere sportievelingen. 

Duurzame jongens, die camperaars

Van vastgelijmde activisten aan meesterwerken tot loodzware landbouw beslissingen, klimaatdiscussies zijn niet meer weg te slaan uit ons dagelijks leven. Dat kwam ook zeer duidelijk naar voor in onze reizigerssurvey. 68,7% van onze reizigers beschouwt reizen met een camper als een duurzaam alternatief voor vliegreizen, waarbij 22,8% de kanttekening maken dat zij specifiek kiezen voor slow travel en lokaal te reizen (<1.500 km). 


Hóé reizen we het liefst in 2023?

The rise of the overlander

Deze trend is ingezet eind 2020 en blijft boomen: de sportieve off-roader waar je ook mee kampeert. We zien het in allerlei vormen en maten. Van 4x4-personenwagens met daktenten tot volledige 4x4 campervans. Ook fabrikanten brengen gretig camper-modellen uit die alle luxe bieden, maar in een hyperstoer jasje. Zelfs Decathlon kwam in de zomer van 2022 met een budget-daktent uit. Dus kijk je ogen maar uit onder de baan in zomer 2023, want het zoekvolume gaat met +23% omhoog. 

Een van als het verlengde van jezelf

Ook opvallend zijn de grote getallen DIY-campers die verhuurd worden anno 2023. Een bus ombouwen lijkt dé ideale tussenoplossing voor die jonge Belgen met een baksteen in de maag die zich schoorvoetend op een verpletterend dure vastgoedmarkt begeven. Het grote voordeel is de hoge graad van personalisatie, waardoor de persoonlijkheid van de ombouwer én hun passies onmiddellijk doorschemert. Show me your van and I’ll tell you who you are (and who you want to be). Jonge millenials en Gen Z delen hun van via deelplatformen en gunnen zichzelf zo meerdere vakantiemogelijkheden. 

Treat. Yo. Self. 

De best verhuurde modellen in 2023 én de snelst stijgende zijn de campers die blaken van luxe. In vergelijking met onze buurlanden kopen én verhuren de Belgen campers die voorzien zijn van alle comfort en gemak, en bovendien ook opmerkelijke jonge campers. De populairste snufjes in campers anno 2023 zijn oa. Chromecasts, specifieke aanpassingen aan het interieur om Airfryers en espressomachines mee te nemen en een stabiele eigen wifi-netwerk . 

De e-Eerste 

Ook in camperland maakt de eerste e-camper zijn intrede. Terwijl bij onze buurlanden de elektrische campervans furore maken, is het hier angstvallig stil. De Belgische administratie maakt het bijzonder moeilijk om ombouwprojecten van diesel naar elektrisch goed te keuren, en voorlopig blijven de e-campers aan de prijzige kant. In 2023 verwachten we de allereerste e-camper op het Belgische platform, in Nederland stijgt de vraag naar e-campers razendsnel. 


Stay tuned for part 2: must-visit bestemmingen van 2023!

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Goboony

De ultieme vrijheid van een camperreis ervaren klinkt misschien als een droom, maar campers en busjes zijn doorgaans erg kostbaar of een gedoe om online te huren. Daarom is Goboony in het leven geroepen: een win-win online platform waarin lokale campereigenaren en reizigers die op zoek zijn naar het ultieme #vanlife avontuur bij elkaar worden gebracht. Share the freedom! 

Financial Times 1000 snelst groeiende bedrijven in Europa 2022