Midden in de natuur overnachten? Logeer bij een boswachter!

Weinig zo ontspannend als tijdens je vakantie of weekendje weg je volledig te kunnen onderdompelen in de natuur. Voor een overnachting te midden ongerepte natuur denken we niet meteen aan onze noorderburen, maar wist je dat je in Nederland wél middenin een bos kan kamperen? Laat je verrassen door de oorverdovende stilte van een bos en logeer rechtstreeks bij een boswachter.

Staatsbosbeheer - de grootste bos- en natuurbeheerder in Nederland - heeft 22 terreinen door heel Nederland waar je rechstreeks kan logeren bij een boswachter. Dat geef je de mogelijkheid om midden in het bos, dichtbij het water of in de duinen te slapen; ver weg van de bewoonde wereld! Tot rust komen met niets meer dan het geluid van fluitende vogeltjes op de achtergrond, dát is wat je kunt verwachten als je gaat logeren bij de boswachter.

De kampeerterreinen van Staatsbosbeheer zijn overigens aangesloten bij Stichting De Groene Koepel. Dat betekent dat het erkende kampeerterreinen zijn die voldoen aan alle kwaliteitseisen die voor dergelijke natuurkampeerterreinen zijn opgesteld. Goboony verzamelde de 5 mooiste natuurkampeerterreinen waar je met een camper terecht kan.

De mooiste natuurkampeerterreinen

  • Natuurkampeerterrein Borger

Natuurkampeerterrein Borger ligt op de Hondsrug, omringd door enorme Douglassparren en vogeltjes. In een grote open plek midden in het bos kan je jouw camper of tentje neerzetten. In de buurt kan je een verfrissende duik nemen in ‘t Nije Hemelriek, wandelen over de heide, hunebedden bezoeken of een mooie fietstocht door het bos maken. Genoeg te doen dus! In het midden van het terrein staat een grote vuurhut, waar je in de avonduurtjes gezellig bij elkaar kan zitten. Kumbaya zingen kán, zolang je de dieren maar niet afschrikt.

  • Natuurkampeerterrein De Kijl

Natuurkampeerterrein De Kijl ligt midden in het bos, in het groene hart van Drenthe. Je kan hier voldoende ruim staan en het terrein beschikt over een modern sanitairgebouw (met vloerverwarming!). Ook hier zal je je niet vervelen: vermaak jezelf met hunebedden, ga wild spotten met de boswachter of neem een duik in een van de omliggende meertjes. 

  • Natuurkampeerterrein De Veenkuil 

In het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder, het Kuinderbos, kan je natuurkampeerterrein De Veenkuil vinden. Je kan hier natuurlijk je camper parkeren op een van de velden van het kampeerterrein, maar als je zin hebt in een iets avontuurlijke overnachting kan je ook een tipitent, een vlot of een plateau hoog in de boom boeken! Vanaf een klein strandje loop je zo de Kuinderplas in, of je kan op zoek naar wild vanuit de reeën kijkhut. 

  • Natuurkampeerterrein West-Terschelling

Een absolute topper, gezien het eiland Terschelling (gelukkig) nog voor 80% bestaat uit natuurNatuurkampeerterrein West-Terschelling ligt op loopafstand van de haven en het dorp, maar toch kan je hier echt even helemaal back to basic. Het terrein heeft namelijk geen elektriciteit (maar geen zorgen: het beschikt wel over een sanitairgebouw met stroom). In de avonduurtjes kan je genieten van een kampvuur in de vuurhut en overdag kan je bijvoorbeeld een wildplukwandeling maken of een kanotocht doen om zeehonden te spotten.

  • Natuurkampeerterrein Lheederzand

In Nationaal Park Dwingelderveld vind je natuurkampeerterrein Lheederzand, een terrein met rustige, ruime en beschutte plekken. Vanaf het terrein starten er verschillende wandelroutes die over de Drentse heide lopen. Aanrader, want het is er echt fantastisch mooi. Zin in ietsje meer drukte? Bezoek dan de Drentse dorpjes Lhee en Kraloo. 

Kosten logeren bij de boswachter

Om te kunnen logeren bij de boswachter op een natuurkampeerterrein moet je het Groene Boekje - níet het woordenboek, maar wél een overzicht van alle groene terreinen van het Staatsbosbeheer - aanschaffen. Dat kost 15,95 euro en is een heel jaar geldig. Bij het boekje ontvang je een natuurkampeerkaart met een persoonlijk nummer. Wanneer je een boeking gaat maken moet je dat nummer opgeven. Met de aanschaf van het boekje steun je niet alleen de terreinen van Staatsbosbeheer, het boekje staat ook vol met leuke tips voor leuke natuurplekjes.

Goed om te weten: met het ondertekenen van de natuurkampeerkaart verklaar je dat je met respect om zal gaan met de rust en natuur op de terreinen. Win, win!

Op basis van de faciliteiten, voorkeursplek en het seizoen betaal je daarnaast een bepaald gedrag. Natuurlijk kan je van de faciliteiten niet al te veel luxe verwachten, omdat je tenslotte midden in de natuur verblijft. Wel is er op elk natuurkampeerterrein een sanitairgebouw aanwezig en meestal kan je er ook iets van een stormhut of vuurplaats vinden. Logeren bij de boswachter hoeft dus helemaal niet zo duur te zijn!

Zin gekregen om te gaan logeren bij de boswachter?

Op veel van de natuurkampeerterreinen kan je kamperen met je camper. Maar op welke precies? Wat zijn de faciliteiten? En waar kan je met een grotere camper terecht? Bekijk het in dit overzicht! Je vindt hier een overzicht van alle kampeerterreinen van Staatsbosbeheer. Een camper huren voor jouw logeerpartij bij de boswachter? Hier vind je het aanbod van Goboony.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Goboony

De ultieme vrijheid van een camperreis ervaren klinkt misschien als een droom, maar campers en busjes zijn doorgaans erg kostbaar of een gedoe om online te huren. Daarom is Goboony in het leven geroepen: een win-win online platform waarin lokale campereigenaren en reizigers die op zoek zijn naar het ultieme #vanlife avontuur bij elkaar worden gebracht. Share the freedom! 

Financial Times 1000 snelst groeiende bedrijven in Europa 2022