Campervakantie? Zo bespaar je op brandstof

De huidige brandstofprijzen swingen de pan uit. Aan de vooravond van de zomervakantie lijkt daar niet snel verandering in te komen. Maar laat dat je niet tegenhouden om die mobilhome vakantie te boeken, want met deze tips en tricks voel je het minder in je portefeuille. Niets is zo flexibel als reizen met een camper: je bepaalt elke dag zelf hoeveel geld je uitgeeft.

Een campervakantie biedt vrijheid, niet alleen op vlak van locatie, maar ook op wat je spendeert. Elke dag opnieuw kan jij kiezen hoe je je budget wil besteden als je met een mobilhome rijdt. Een gastronomische maaltijd op restaurant of lokale ingrediënten kopen en een zelfgemaakte maaltijd op tafel zetten. Een hippe camperplaats van €50 /nacht of een rustig plekje in het groen van €10/nacht. Elke dag nieuwe oorden opzoeken of één regio helemaal opnemen. Jij hebt de vrijheid om die keuzes te maken en te besparen op het budget waar jij wilt. Met deze zes tips bespaar je euro's uit voor de zaken in het leven die écht plezier geven. 

#1 Reis licht en beperk het gewicht van je bus of mobilhome

Door het gewicht te beperken van de mobilhome, spaar je een aanzienlijke hoeveelheid brandstof uit. Geniet weer van het eenvoudige leven op vakantie en laat overbodige zaken thuis. Een mobilhome maak je ook lichter door met halfvolle of zelfs 1/4de gevulde water-en gastanks te rijden. Bijvullen doe je dan op de eerstvolgende camping of camperplaats! Loos de vuilwatertank voor je lange afstanden aflegt en maak de toiletcassette leeg. Alle beetjes helpen. 

#2 Rij defensief

Welkom in de Slow Travel-familie! Ons credo? De reis is belangrijker dan de bestemming. Met een mobilhome ga je op stap om de wereld rondom je heen te absorberen, niet om er door te racen. Rij een constant tempo van 100 km/u en je bespaart razendsnel tientallen euro’s op lange afstanden. Vaak versnellen en vertragen wakkert je verbruik aan, dus een defensieve rijstijl wordt letterlijk en figuurlijk beloond. Rij je op secundaire en tertiaire wegen? Remmen op de motor is zo één van de kleine handelingen die je op lange termijn ook weer wat opleveren

#3 Rij met de juiste bandenspanning

Een te lage bandendruk zorgt voor meer weerstand, waar je je toch 2-5% brandstof kan besparen. Huur je een mobilhome? Ga na bij de eigenaar wanneer de bandenspanning het laatst gecontroleerd is geweest en stop onderweg een keer om het op te meten met bagage. De correcte bandenspanning met belading vind je terug in het technische boekje van de camper. 

#4 Kies voor een dichtbij bestemming

Afgelopen jaren zijn we massaal terug verliefd geworden op onze achtertuin. Ben je zeker dat je al alles al verkend hebt? In Torgny, België waan je je zo in de Provence dankzij de uitgestrekte wijngaarden en karakteristieke gebouwen. Voilà, 800 km aan verplaatsing uitgespaard! Ook Duitsland, Nederland en Noord-Frankrijk bieden prachtige vakantiebestemmingen op een steenworp.

#5 Voorzie alternatieve vervoersmiddelen ter plaatse

Er zijn zo een aantal zaken die mensen jong van geest en lichaam houden: elke dag iets nieuws doen, genieten van de kleine dingen, op tijd en stond stilstaan en diep ademhalen. Goed nieuws: je kan al die dingen tegelijkertijd doen door te kiezen voor alternatieve vervoersmiddelen op je vakantiebestemming. Neem fietsen mee en verken de streek van op de trappers. Doe eens iets nieuws en leen of huur een (e-)step/longboard/inlines skates. Het neemt niet veel plek in in je mobilhome en geeft je verzekerd een andere blik op de wereld. Een helm is aan te raden. ;) Of zet de ene voet voor de andere en ga al wandelend de wereld in. Lange leve slow travel!

#6 Shop rond voor de goedkoopste brandstof

In een brandstoftank van een buscamper kan snel 70-90 liter, terwijl sommige mobilhomes tot 130 liter per keer kunnen tanken. Dan loont het al om te gaan rondshoppen voor de goedkoopste brandstof. Carbu, een vergelijkingswebsite voor brandstof, brengt de goedkoopste tankstation bij jou in de buurt in kaart, en dit voor BelgiëFrankrijk en Luxemburg. Ook in tal van Europese landen vind je zulke vergelijkingswebsites. We zetten de meest voorkomende vakantiebestemmingen op een rijtje!

De goedkoopste tankstations en brandstofprijzen per land: 

Geniet van je reis! Heb je nog geen mobilhome, buscamper of jeep gevonden? Op Goboony.be vind je ongetwijfeld het busje of mobilhome van je dromen. 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Goboony

De ultieme vrijheid van een camperreis ervaren klinkt misschien als een droom, maar campers en busjes zijn doorgaans erg kostbaar of een gedoe om online te huren. Daarom is Goboony in het leven geroepen: een win-win online platform waarin lokale campereigenaren en reizigers die op zoek zijn naar het ultieme #vanlife avontuur bij elkaar worden gebracht. Share the freedom! 

Financial Times 1000 snelst groeiende bedrijven in Europa 2022