Belgische vakantiegangers stoten deze zomer gemiddeld 700 kilo CO2 uit

Goboony lanceert routekaart om die uitstoot te halveren tijdens je lastminute zomertrip

Ontdekken wat voor moois de wereld te bieden heeft kan ook zonder een zware ecologische voetafdruk na te laten. Daarom sloegen slow travel vakantieaanbieders Goboony, Natuurhuisje en Campspace de handen in elkaar om te laten onderzoeken hoeveel we momenteel gemiddeld uitstoten tijdens onze zomerreizen én hoe dat beter kan. Samen ontwikkelden ze een routekaart vol lastminute zomerreizen die enkel de pan uitswingen op vlak van plezier, niet op vlak van uitstoot.

Volgens het onderzoek door het Centre for Sustainability, Tourism and Transport (CSTT) aan de Breda Universiteit van Toegepaste Wetenschappen zorgt de zomerreis van Belgen en Nederlanders gemiddeld voor 700 kilo CO2-uitstoot per persoon. Die berekening werd gemaakt op basis van zowel Europese als intercontinentale reisbestemmingen bij Belgen en Nederlanders. Ook de meest populaire vliegvakanties - inclusief 14 dagen hotelverblijf - werden door onafhankelijke onderzoeker Eke Eijgelaar onder de loep genomen:

  • Nice (Frankrijk) = 375 kilo CO2-uitstoot/persoon
  • Ibiza = 505 kilo CO2-uitstoot/persoon
  • Napels (Italië) = 419 kilo ​ CO2-uitstoot/persoon

Kiest een gezin ervoor om buiten Europa op vakantie te gaan, dan wordt de uitstoot natuurlijk nóg hoger. Een retourvlucht van Brussel naar New York stoot bijvoorbeeld 770 kilogram CO2 uit per persoon, exclusief verblijf. Een miniem verschil als je de uitstoot en afstand van een vliegreis naar Nice vergelijkt met een langeafstandsvlucht naar New York. Onderzoeker Eijgelaar legt uit: "Een vliegtuig verbruikt het meeste tijdens het opstijgen en landen. Daardoor zijn korte vluchten het meest grondstofintensief. Dat verklaart het grote verschil bij reizen per trein, waarbij de uitstoot per persoon per kilometer extreem laag is. Een auto- of camperreis kan ook nog redelijk laag zijn op vlak van CO2-uitstoot als er een aantal mensen meerijden." Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een vliegvakantie van veertien dagen naar de populaire Turkse badstad Antalya, inclusief verblijf in een hotel, voor een gezin van vier personen leidt tot 2.507 kilo CO2-uitstoot. De werkelijke impact op het milieu ligt mogelijks nog hoger, gezien hierbij geen rekening werd gehouden met NOx en andere broeikasgasemissies.


700 kilo CO2-uitstoot = een emissie die overeen komt met

  • 11 dagen de Eifeltoren verlichten
  • de jaarlijkse absorptie van ongeveer 27 bomen

Hotelovernachtingen tikken flink aan

Ook een hotelovernachting maakt onze ecologische voetafdruk groter. Voor diezelfde reis naar Antalya is dat 225 kilo CO2. Ter vergelijking: twee weken kamperen geeft slechts een uitstoot van 30 of 40 kilo CO2 voor respectievelijk een tent en een camper. Verder is ook vakantiehuisje een groenere optie, met 70 of 90 kilo CO2 voor een Airbnb of Natuurhuisje. Eijgelaar: "Hotels bieden veel faciliteiten en die verbruiken behoorlijk veel stroom. Zeker op een bestemming als Turkije, met zwembaden, airco’s enzovoort. Hotels in de Benelux hebben een lagere uitstoot. Toch ligt die nagenoeg altijd ruim boven die van kamperen, een Airbnb of een Natuurhuisje."

Vakantieopties, minder dan 700 kilo CO2

Zo ontstond het idee voor de routekaart, met vakantieopties die allemaal minder dan 700 kilo CO2per persoon opleveren. De allerschoonste optie is een bikepacking-tocht door eigen land die zelfs 21 keer zo weinig uitstoot. Die wordt op de voet gevolgd door een treinreis naar een camping in de Alpen, die zeventien keer minder uitstoot. Voor camperliefhebbers zijn er drie opties, zoals een roadtrip door het Zwarte Woud met een elektrische camper, goed voor een uitstootvermindering van factor 7. Wie het liefst de auto neemt naar een natuurhuisje in eigen land, zorgt daarmee voor een verkleining van de vakantievoetafdruk met factor drie.

Footprint moet kleiner

Campspace oprichter Hugo van Donselaar legt uit: "Het belangrijkst is dat de consument een groene manier van vakantie vieren gaat omarmen, want onze ecologische voetafdruk moet absoluut kleiner." Natuurhuisje CEO Dick Vulto beaamt dat: "Het is nu even niet van belang of er dan bij ons wordt geboekt of ergens anders. We willen samen gewoon graag een alternatief bieden voor de populaire vlieg- en pakketreizen." Goboony oprichter Mark de Vos benadrukt bovendien dat het helemaal niet nodig is om ver weg te reizen voor een onvergetelijke vakantie.

“Zo’n 2/3e van onze huurders vloog hiervoor naar een ver hotel, maar herontdekt Europa nu met de camper. Het is niet alleen heel leuk om te zien hoe enthousiast ze terugkomen van hun reis, maar het is ook gewoon goed nieuws voor onze gezamenlijke impact op het milieu" - Goboony CEO Mark de Vos

Over Goboony

De ultieme vrijheid van een camperreis ervaren klinkt misschien als een droom, maar campers en busjes zijn doorgaans erg kostbaar of een gedoe om online te huren. Daarom is Goboony in het leven geroepen: een win-win online platform waarin lokale campereigenaren en reizigers die op zoek zijn naar het ultieme #vanlife avontuur bij elkaar worden gebracht. Share the freedom! 

Financial Times 1000 snelst groeiende bedrijven in Europa 2022

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Goboony

De ultieme vrijheid van een camperreis ervaren klinkt misschien als een droom, maar campers en busjes zijn doorgaans erg kostbaar of een gedoe om online te huren. Daarom is Goboony in het leven geroepen: een win-win online platform waarin lokale campereigenaren en reizigers die op zoek zijn naar het ultieme #vanlife avontuur bij elkaar worden gebracht. Share the freedom! 

Financial Times 1000 snelst groeiende bedrijven in Europa 2022