5 wandelingen ver weg van de bewoonde wereld

Reistrend: échte rust & ontspanning

In plaats van uitgeput terug te keren van reis, verwachten we dit jaar - volgens wereldgerenommeerd trendwatchersbureau WGSN - échte ontspanning van onze vakantie(s). Meer reizigers dan ooit willen op een trip gaan waar ze zich kunnen focussen op mentale en fysieke gezondheid. Enter: een wandelvakantie ver weg van de bewoonde wereld.

Geen luidruchtige hotelgasten, wél tsjirpende vogels en andere natuurgeluiden. Geen lange terugweg met grommende maag, wél een zelfgemaakte maaltijd aan de voet van de berg. Geen gedoe met een tent of adembenemend luchtbedje, wél een weer- en windbestendige camper met heerlijk zachte matras. Deze 5 wandelingen zijn perfect voor wie nood heeft aan een fiks natuurbad, zonder in te boeten aan comfort. De meeste van deze hikes wandel je best tussen eind mei en eind september, zeker de wandelingen die in gebergtes liggen. Juli en augustus zijn traditioneel drukkere maanden, maar op deze paden ben je meestal alleen. Wil je het rijk he-le-maal voor jezelf? Vertrek vroeg in de ochtend om een zonsopgang mee te pikken en verwonder je aan al die natuurpracht. 


1. Sokolica – Diablak , Polen

Niveau: gemiddeld tot pittig. Lengte: 14,5 km

Deze wandelroute bevindt zich op de grens van Polen en Slowakije, je wandelt er zelfs voorbij de grenssteen. De natuur is er zo mooi en ongerept dat het aanvoelt als een oerbos, maar dan eentje met prachtige hoge vergezichten. Let wel: het is een trail die de bovenbenen uitdaagt, want je doet zo'n 740 hoogtemeters. Er is een goed aangegeven pad, zonder dat je het gevoel hebt een toeristische route te volgen. Vertrekken doet je vanop een parkeerplaats, wat extra mooi meegenomen is met de camper. Ontdek de route hier.

2. Hardangervidda National Park, Noorwegen

Niveau: van simpel tot uitdagend. Lengte: 4-25 km

Noorwegen is het walhalla bij uitstek voor camperreizigers die graag hun wandelschoenen aantrekken: dankzij het 'allemansretten' (het recht om vrij te kamperen mits het volgen van enkele richtlijnen). Het Hardangervidda National Park is het grootste park in Noorwegen en bestaat vooral uit oeroude loofbossen, met diep uitgesleten ravijnen en watervallen maar ook kale rotspieken en weidse gezichten. De meeste wandelingen hier brengen je helemaal into the wild. Wil je echt niemand tegenkomen? Vermijd het stukje van Kinsarvik naar Trolltunga, en kies voor een iets langere route. Meer info

3. Sierra de las Guilleras, Spanje

Niveau: gemiddeld. Lengte: 7,7 km

Op anderhalf uur rijden ten noorden van Barcelona ontdek je één van de meest onontdekte natuurparken in Noord-Spanje. In Sierra de las Guilleras stuit je op eeuwenoude bergdorpjes, die naast een gigantische kloof met bijhorend bergmeer liggen. De wandelingen hier zijn aan de pittige kant, maar in ruil kom je geen kat tegen. De SL-C 122 trail brengt je langs bergwanden naar boven, tot de Puig del far voor een zicht tot in het oneindige. Spot zeldzame, wilde bloemen of één van de grootste valken in Europa, de slechtvalk, terwijl het pad doorheen de ruige bossen slingert. Meer info

4. Le massif du Dodon (Alsace), Frankrijk

Niveau: gemiddeld. Lengte: 15,7 km 

Alle elementen zijn hier aanwezig voor een unieke wandeling: Een haalbaar niveau? Check! Een parkeerplaats met overnachtmogelijkheden? Check! Een mythische tempel op de top van een berg waar je de nabijheid van de oude Romeinen haast voelt? Check! Op deze heilige berg, die enkel goed gekend is onder locals, waan je je een druïde in een Asterix en Obelix-album. Parkeer de camper op de Parking du Sentier des Bunkers of op de Parking Col du Dodon. Meer info

5. Oeschinensee, Zwitserland 

Niveau: gemakkelijk tot gemiddeld. Lengte: 2-8 km 

De Oeschinensee is misschien wel een van de meest iconische plekken van Zwitserland, en wordt vaak genoemd bij de mooiste plaatsen om er te wandelen. Toch kent het grote publieke deze regio nog niet echt. Parkeer je camper onderaan in de vallei en vertrek op pad of neem zelfs een kabelbaan naar boven voor het eerste deel. Zo start je meteen op hoogte en mét prachtig uitzicht. Overnachtingen zonder kampeergedrag worden oogluikend toegestaan. Vertrek vroeg en mik op de zonsopgang voor dat alleen-op-de-wereld-gevoel. Geniet van die fan-tastische vergezichten, de Alpenkoeien en het ijsblauwe meer. Goboony-medewerker Sharon wandelde de trail zelf en geeft de volle 5 sterren “Bossen, watervallen, diertjes, een meer waar je in kan zwemmen én je eindigt in de sneeuw? Wat wil je nog meer?!”. Meer info. (Beelden Zwitserland: Sharon Jansen)

 

Zin om één van deze Europese wandeltochten te verkennen? Ontdek hier een geschikte reisgenoot om je tocht op wieltjes te laten verlopen.

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Goboony

De ultieme vrijheid van een camperreis ervaren klinkt misschien als een droom, maar campers en busjes zijn doorgaans erg kostbaar of een gedoe om online te huren. Daarom is Goboony in het leven geroepen: een win-win online platform waarin lokale campereigenaren en reizigers die op zoek zijn naar het ultieme #vanlife avontuur bij elkaar worden gebracht. Share the freedom! 

Financial Times 1000 snelst groeiende bedrijven in Europa 2022