5 redenen om sterren te kijken

20.03.23 | Dag van het geluk én Wereld Astrologiedag

Het is een nacht die je normaal alleen in films ziet. Het is een nacht, die wordt bezongen in het mooiste lied. Guus Meeuwis beschrijft dan wel een nacht waarin hij naar het plafond van een hotelkamer staart, wij verkiezen nachten waarin we andere sterretjes zien. Weinig zo betoverend als een nacht vol sterrenpracht. En wat blijkt? Het maakt ons vriendelijker, creatiever én rustiger. Magie of een knap staaltje positieve psychologie? Wij verzamelden 5 redenen waarom je beter wordt van een nacht vol sterren.

1. Je kan het doen vanuit je luie bed

Slaap en rust zijn belangrijk voor je geluksgevoel. Goboony verzamelde daarom de beste campers om vanuit je bed naar de sterren te kijken. Ontdek ze hier.

Zin om de populaire daktent te proberen? Ook van hieruit kan je naar de sterren kijken. Zet gewoon je tentje open, ga op je buik liggen en laat je verwonderen door de sterrenhemel.

2. Het maakt je vriendelijker

Je leest het goed: een wetenschappelijke studie aan de Universiteit van California suggereert dat sterrenkijken je aardiger kan maken. Als we naar de nachtelijke hemel kijken, beseffen we namelijk hoe onbeduidend wij - en onze problemen - zijn. Dat gevoel van ontzag en verwondering bevordert altruïstisch, behulpzaam en positief sociaal gedrag. "Doordat de nadruk minder op jezelf komt te liggen, moedigt het aan om niet uit strikt eigenbelang te handelen en het welzijn van anderen te verbeteren", legt hoofdonderzoeker Dr. Paul Piff uit.

3. Sterrenkijken vertraagt je

Naar de sterrenkijken zorgt ervoor dat je volledig in het moment leeft. Die focus op het hier en nu kan je langzaam in een meditatieve toestand brengen. Alles rond je heen verdwijnt dan even naar de achtergrond. Dat brengt verlichting, vrede en een gevoel van ontzag. Het is alsof je even bevrijd bent van alle afleidende gedachten, verplichtingen en verwachtingen wanneer je de kosmos aanschouwt. Je hoeft er alleen even voor te stoppen, omhoog te kijken en jezelf laten wegdromen. Dat moment van rust biedt veel voordelen voor onze mentale én fysieke gezondheid.

4. Het verlicht stress

Volgens een ander onderzoek uit 2014 voelen mensen die naar de sterren kijken zich meer verbonden met de natuur. Dat gevoel van verbinding brengt een onverklaarbare rust in je lichaam en geest. Wat je problemen ook mogen zijn, zodra je naar de sterren kijkt, zal veel van dat gewicht wegvallen en zal de spanning in je geest en lichaam beginnen te verminderen.

5. Sterrenkijken stimuleert je creativiteit

We hebben allemaal wel eens een geweldig idee gekregen wanneer we onder de douche staan, vlak voor we in slaap vallen, of zelfs achter het stuur als we in de file staan. Dat komt doordat je bewustzijn tot rust komt en ruimte biedt aan je onderbewustzijn om alle input van de dag te verwerken. Je onderbewustzijn is een soort creatieve ideeënfabriek, de thuisbasis van je innovatieve en speelse geest. Naar de hemel kijken - helemaal in het moment zijn - brengt je dat gevoel van verlichting, vrede en rust. Gecombineerd met een bijna meditatieve staat, is dit het moment waarop onze verbeelding vrij kan rondlopen en verder kan gaan dan de beperkingen die onze hersenen vaak aan onze gedachten opleggen.

Zo begin je eraan

Het mooie aan sterrenkijken is dat je het in principe van overal kan doen. Alleen kan de lichtvervuiling van de stad het zicht aanzienlijk belemmeren. Wil je zeker zijn van een rijke sterrenhemel? Zoek dan een natuurrijke omgeving op en trek erheen met een gehuurde camper van Goboony. Leg je in bed onder het dakraam of huur er eentje met een dakterras waarop je in de openlucht kan genieten van een natuurlijke lichtshow.

De beste tijd om sterren te kijken is wanneer er helemaal geen maan aan de hemel staat. De maan weerkaatst namelijk zoveel licht dat het moeilijker wordt om de sterren goed te zien. Laat je ogen minstens 30 minuten wennen, zo lang duurt het voor de chemische samenstelling van je ogen om zich aan te passen aan het lage licht. Kijk dus even niet naar je telefoon, want dat zal het proces volledig resetten. Gebruik de tijd om achterover te leunen en te ontspannen. Geniet!

De beste plaatsen in Europa om je camper te parkeren en sterren te bekijken

 1. Dark Sky Park Lauwersmeer, Friesland (NL)
  Rondom het meer vind je een tiental campings waar je op de eerste rij zit voor een onvergetelijke sterrenshow.
 2. Dark Sky Park De Boschplaat, Friesland (NL)
  De lichtvrije zone ligt in een onbewoond natuurgebied waar je dus wel even de ferry naar Terschelling moet nemen. Maar je wordt er sowieso getrakteerd op een fonkelende sterrenhemel. De beste plekjes liggen tussen het bos van Formerum en Boschplaat, in de nabijheid van verschillende leuke campings.
 3. Exmoor National Park (VK)
  In het allereerste Dark Sky Reserve van Europa kan je met je eigen ogen, een verrekijker of een gehuurde telescoop van de donkerste hemel van het Verenigd Koninkrijk genieten. Ga zelf op pad of neem deel aan het jaarlijkse Exmoor Dark Skies Festival. Je vindt er tal van campings, zoals Exe Valley Caravan Site en Halse Farm Caravan & Tent Park.
 4. Rhön (DE)
  Met een oppervlakte van 1.720 m2 en pieken tot 950 m is de Rhön een unieke plek om de sterrenhemel te bewonderen. Je kan er een astronomische avondwandeling boeken of gewoon genieten van de sterren en de rust. Boeken kan op tal van campings, of bij particulieren zoals deze kasteeleigenaar.
 5. Moore's Reserve (VK)
  Eens de zon haar laatste stralen op de witte kalksteenkliffen van de Engelse zuidkust heeft geworpen, zit je in dit park op de eerste rij voor een onbelemmerde blik op de sterrenpracht. De Melkweg lijkt hier dichterbij dan de billboards van Londen, amper een uurtje verderop. Hier kan je je camper in de natuur(sites) parkeren, geschikte plaatsen vind je via Park4Night.com.

 

Tip! Op zoek naar een andere kampeerplek om sterren met het blote oog te bewonderen? Raadpleeg dan de Light Pollution Map om te zien waar in jouw buurt de lichtvervuiling minimaal is.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Goboony

De ultieme vrijheid van een camperreis ervaren klinkt misschien als een droom, maar campers en busjes zijn doorgaans erg kostbaar of een gedoe om online te huren. Daarom is Goboony in het leven geroepen: een win-win online platform waarin lokale campereigenaren en reizigers die op zoek zijn naar het ultieme #vanlife avontuur bij elkaar worden gebracht. Share the freedom! 

Financial Times 1000 snelst groeiende bedrijven in Europa 2022